top of page
  • Foto van schrijverAnita Hageman

BACK TO THE BASICS...
Het was afgelopen weekend wat minder koud.. terwijl ik met mijn hond door het park liep hoorde ik vogels fluiten en kwam al een bloesemtak tegen. Lente! Nee het is pas januari en het weer doet gewoon niet wat het in de winter behoord te doen maar het gevoel van Lente was wel al een beetje aangewakkerd bij mij en dan springt mijn chaotische geest meteen allerlei kanten op van zachte lentedagen naar zomerse recepten...en rook ik opeens zacht gegaarde uien en knoflook...


Thuisgekomen dook ik meteen in de groentela en kasten: Heb ik nog genoeg uien, knoflook is er altijd in overvloed maar de verpieterde Hollandse watertomaten kon ik toch echt niet in mijn recept gebruiken... gelukkig nog een paar blikken gepelde, Italiaanse, tomaten in de kast. Alles in huis om een heerlijke tomatensaus te maken "Sofritto"... Deze saus wordt in alle Mediterrane landen gemaakt en is de basis voor heel veel gerechten zoals Pasta Arabiata, gazpacho, bij vlees en vis en zelfs als basis voor je homemade pizza...

De saus wordt gemaakt van fijngesneden tomaten, uien en knoflook maar andere groentes erbij is ook heerlijk, dus gebruik je creativiteit!

Dit onderstaand recept is echt voor de basis.


Sofritto (4 personen)


2 kleine blikken gepelde tomaten, heel fijn gesneden

5 witte uien ook heel fijn gesneden

6 tenen knoflook, fijn gesneden of door de knoflookpers

olijfolie

peper en zout


Doe de olijfolie in een pan met een dikke bodem, ik doe altijd een rijkelijke scheut en nog 'n klein scheutje erbij.. Verwarm de olie maar laat niet te heet worden anders verschroei je de uien! Voeg nu de uien toe en zet op een middelhoog vuur en roer totdat de uien glazig zijn, zet het vuur daarna laag, voeg de knoflook toe en laat nu 20 minuten zachtjes sudderen. Voeg als laatste de tomatenblokjes, peper en zout toe en laat nog eens zo'n 35 minuten sudderen.

Je kan de saus nu gewoon gebruiken bij een pasta met wat fijn gesneden basilicum of peterselie en vers geraspte Parmezaanse kaas maar het ook als basis gebruiken voor een heleboel andere gerechten, ik zal binnenkort nog wat voorbeelden geven.


Ik maak zelf vaak het dubbele en vries de saus in zodat je altijd een voorraadje bij de hand hebt. In het vriesvak kan je de saus 6 maanden bewaren, in de koelkast maximaal 5 dagen.62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page