top of page
  • Foto van schrijverAnita Hageman

De geur van de Provence ook in je keuken...


Lavender in our garden

Ik begin de dag hier op de Bastide bijna altijd met ’n koffietje op “het Benkske” en daarna even rondbanjeren over het terrein. Dat blijft na 18 jaar vertoeven hier in de Provence, met name in het voorjaar, nog steeds een feestje. In ons “bos” links van het huis kom je opeens een struikje wilde Tijm tegen, aan de achterkant, in het veld staan, uit het niets, ineens allerlei prachtige wilde veldbloemen en recentelijk stonden alle olijfbomen in bloei, piepkleine bloesems als kleine sterretjes. In het meer aangelegde perk naast het zwembad staat de citroentijm prachtig te bloeien naast de eerste ontluikende Lavendelstruiken… en over deze laatste wil ik het nu hebben want de Lavendeltijd breekt aan in de Provence… Lavendel bloeit van half juni tot eind juli en in sommige delen van de Provence zelfs tot half augustus, afhankelijk van de hoogte van het gebied en het moment van de oogst.

Lavendel is een kruid en geur die iedereen wel kent: Voor sommigen roept het het beeld op van zalige zomervakanties in de Provence en voor anderen is het de geur van de linnenkast… Maar wisten jullie dat Lavendel voor heel veel dingen gebruikt kan worden. De Romeinen verzorgenden er wonden mee en hielden er vlooien en luizen mee op afstand, hoe geen idee, misschien met een bosje lavendel onder hun tuniek? Het wordt al sinds de 17e eeuw verbouwd voor de parfumindustrie, denk naast de parfum ook aan heerlijke badolie en geurkaarsen die hier in de Provence volop verkocht worden. Ook wordt het nu nog steeds als medicinaal middel gebruikt: Het werkt kalmerend en rustgevend en het zou de geest in balans brengen, leg maar eens een takje Lavendel op je hoofdkussen en je slaapt heerlijk!

Ook in de keuken kun je er alle kanten mee op: Je kan zowel de bloemen als de bladeren van lavendel gebruiken. De bloemen moet je plukken wanneer ze net open zijn, de bladeren daarentegen voor de bloei maar ik gebruik ze eigenlijk altijd het hele seizoen. Beiden kan je gebruiken in salades, dressings, desserts met ijs of fruit, in azijn en gelei. Let wel op dat je het spaarzaam in je gerechten gebruikt want anders wordt de smaak en geur te overheersend!

Hieronder twee heerlijke recepten die ik regelmatig maak….

Lavendelsiroop

30 ml agavesiroop

3 takjes lavendel

Knip de steeltjes van de lavendel en snij in 3 stukken. Doe deze in de siroop en laat maximaal ‘n uur trekken. Haal vervolgens de lavendel uit de siroop. Ruik er aan, zalig!

Deze siroop kan je gebruiken in je water, lekker in de Prosecco of Cava of als toevoeging bij een dessert….

Panne Cotte met Lavendel

voor 4 personen

3 blaadjes gelatine

2,5 dl volle melk

2,5 dl slagroom

50 gram fijne (biologische) tafelsuiker

1 vanillestokje

4 takjes Lavendel

4 kleine weckflesjes van 125 ml

Zet de pan met de melk en room erin alvast klaar.

Snijd het vanillestokje overlangs helemaal middendoor en haal het meeste vanillemerg eruit en leg dit inclusief het (lege) stokje, samen met de Lavendeltakjes in het pannetje met de melk en room. Laat een half uurtje staan (niet langer want dan wordt de smaak te sterk!

Verwijder de takjes en het vanillestokje. Week de gelatine 2-3 minuten in koud water. Verwarm de inhoud van het pannetje samen met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze aan het mengsel toe. Roer tot de gelatine volledig is opgelost. Giet het mengsel door een zeef in de weckflesjes en laat ze ongeveer 6 uur in de ijskast opstijven.

Garneer voor het opdienen met wat je zelf lekker vindt, walnoten, vruchten en natuurlijk wat Lavendelbloemetjes.

Panne Cotte

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page