top of page
  • Foto van schrijverAnita Hageman

Tijd voor 'n Abrikoos


Na een aantal dagen van erg mooi weer komt het vanmiddag weer met bakken uit de hemel dus mijn voorgenomen plan om lekker in de tuin te gaan werken valt letterlijk in het water….

Binnen in huis is mijn klussenlijst al erg geslonken en wat erover is gebleven zijn de projectjes die iets meer tijd vergen dan ’n middagje dus geen optie met de Schilderworkshop deze week…

Dus wat nu? Ik heb voor mezelf al wat schilderdoeken geprepareerd, die nu staan te drogen, het eten is al klaar voor vanavond, alles is op orde in huis en ik heb nog aardig wat energie over dus een beetje rondhangen is echt geen optie.

Gelukkig zijn er nog wat kleine boodschapjes nodig, dus eventjes eruit en in de supermarkt valt mijn oog op de overheerlijke abrikozen, mmm ik ben bijna door mijn voorraad abrikozenjam heen, dus zal ik? Het is wel de tijd van het jaar!

Absurd hoge prijs voor een kilootje, want door de vele regen, al vanaf het vroege voorjaar, zijn de fruitoogsten hier in de Provence helemaal mislukt! Normaal gesproken koop ik zelf ook geen abrikozen, zo rond deze tijd krijg ik meestal een telefoontje van mijn buurvrouw met de mededeling dat er iets aan de poort hangt.

Zij hebben een paar prachtige abrikozenbomen in de tuin, die elk jaar echt kilo’s en kilo’s vruchten dragen. Na het oogsten loopt zij een rondje hier door de buurt en deelt zij haar oogst met ons, tasje aan de poort, en dan weet je dat die avond bijna iedereen, hier in ons buurtje de Gavaronne, in een pan met abrikozen staat te roeren…

Helaas dit jaar dus niet, na alle overvloedige regenval waren er maar ’n paar abrikoosjes tevoorschijn gekomen…

Maar omdat ik het niet kan laten en omdat mijn gasten er zo van genieten toch maar overstag gegaan en vanavond sta ik dus weer in m’n pannetje abrikozen te roeren….

Dit is mijn recept en het wijkt een klein beetje af van alle normale recepten die je op internet kunt vinden want ik gebruik al jaren minder suiker dus die hoeveelheden heb ik aangepast en ik weet ook inmiddels dat je ook met dit recept de jam (mits ingemaakt prima een jaar kan bewaren…

Het recept is heel erg eenvoudig te maken met maar 3 ingrediënten en wil je dat het echt langer houdbaar is dan moet je de tips onderaan het recept volgen…

Abrikozenjam

1 kilo abrikozen

500 gram geleisuiker (kan ook met gewone suiker maar zie dan de tip onderaan)

2 eetlepels verse citroensap

Was de abrikozen goed, verwijder beurse plekken indien nodig, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Snijd ze dan nogmaals in tweeën (of in nog kleinere stukjes als je de jam iets fijner wilt hebben). Meng de abrikozenstukjes met de geleisuiker en laat het mengsel, in een kom, minimaal 2 uur staan, zodat het fruitsap loslaat.

Schep de stukjes in een grote pan, met het citroensap, echt ruim want het kan gaan spetteren, en zet hem op het vuur. Verwarm voorzichtig onder af en toe roeren tot de suiker is opgelost en de abrikozen net zacht beginnen te worden. Zet het vuur hoger en breng de jam aan de kook. Laat hem zo’n 10-15 minuten doorkoken tot de jam begint te geleren, soms heb je wat meer of minder tijd nodig want het geleren ligt ook aan de rijpheid van de abrikozen (hieronder een tip hoe je dit kunt controleren). Als de jam goed is (na het controleren) schep je het schuim eraf want hier gaat alles wat niet zo goed is en waardoor het sneller bederft in zitten.

Haal de pan daarna van het vuur en laat hem 10 minuten staan. Roer de jam door en schep hem in (gesteriliseerde) jampotjes en sluit ze goed af.

Hoe controleer je of de jam dik genoeg is:

Geleertest: Druppel na afloop van je kooktijd ‘n beetje jam op een ijskoud bordje (uit de vriezer) als die druppeltjes snel opstijven en er rimpeltjes ontstaan als je er met je vingers doorheen gaat is de jam dik genoeg.

Echt inmaken (houdbaarheid ruim 1 jaar):

Ik gebruik voor het inmaken altijd potten van Bormioli met een schroefdeksel (ook verkrijgbaar bij de Xenos) Deze kook je uit in een pan met water, tussen de potten een theedoek zodat ze niet kapotgaan tijdens het koken, en daarna op een schone theedoek ondersteboven drogen (dus niet afdrogen, en de dekseltjes meekoken.

Als de potten droog zijn kan je ze vullen met de jam, het deksel erop schroeven en ze een nachtje ondersteboven neerzetten (dus op de deksel) en dan ontstaat er een vacuüm

Gewone suiker of geleisuiker:

Als je gewone suiker gebruikt dan blijft de jam vloeibaarder. Ligt ook een beetje aan welke vrucht je gebruikt want sommige fruitsoorten bevatten meer pectine wat dus nodig is om te geleren.

Kan wel hoor maar dan heb je wat extra geleermiddel nodig

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page