top of page
  • Foto van schrijverAnita Hageman

'N BODEMPJE LEGGEN...


Dit is denk ik toch echt wel een van de favoriete voorgerechten van al mijn gasten.....

Vanaf de lente en de hele zomer door zijn ze hier in de Provence overal verkrijgbaar: Artisjokken in allerlei verschillende kleuren en maten.....

Wij kennen ze eigenlijk alleen maar in de vorm van de artisjokhartjes en bodems die wel eens op de pizza gebruikt worden maar hier in La douce France worden ze in z'n geheel als voorgerecht gegeten.... Hoe eet je dit in hemelsnaam vragen veel gasten:

Je eet de artisjok door een voor een de blaadjes eraf te trekken en het zachte deel eruit te zuigen, eerst eventueel in een sausje dippen. Onderaan beginnen. Als je alle eetbare blaadjes eraf hebt, verwijder je de rest van de blaadjes en het hooi wat er binnen in zit, en dan kun je de bodem in stukjes snijden en opeten.

Kies voor een voorgerecht voor de grote groene artisjokken: 1 artisjok per persoon. Verwijder de steel en de meestal wat lelijke onderste blaadjes, zijn de punten van de andere blaadjes ietsjes bruin knip deze er dan af.

Dit is meer voor het oog want je eet de blaadjes niet in z'n geheel op! Zet een grote pan met water op, doe hier de artisjokken met wat zout en 'n klein beetje citroensap in en zorg dat ze onder water staan. Ze hebben de neiging om naar boven te drijven door er simpel een bord op e leggen blijven ze onder water!

Kook de artsjokken ca. 45 minuten totdat de bodem helemaal gaar is, je kan dit controleren door voorzichtig in de bodem te prikken met een vork, deze moet zacht zijn.

Het water afgieten voila het voorgerecht is al klaar. Ik serveer de artisjokken altijd met een ouderwetse Franse vinaigrette en 'n lichte knoflooksaus maar je kan natuurlijk zelf verzinnen wat voor sausje je erbij neemt.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page