top of page
  • Foto van schrijverAnita Hageman

SOEP UIT 'N KISTJE


We zitten nu echt in het zomerseizoen, volop zon, hoge temperaturen met ’n wekelijks onweersbuitje waar de tuin dan weer volop van geniet.

Het is dan nu ook weer tijd voor mijn wekelijkse “panier” van de lokale groenteman. Even verderop, aan de weg naar Lorgues, liggen een paar mooie stukken grond met een kleine kas erbij.

De eigenaar hiervan is al vroeg in het voorjaar hier bezig met het zaaien en planten van groentes en naar gelang het weer komt er zo medio juni een groot bord buiten te staan dat de kistjes met verse groentes weer te bestellen zijn.....

Dus elke woensdagmiddag haal ik hier mijn verrassing van de week weer op: een overvolle panier met net geoogste groentes, ook altijd wat fruit erbij en de kruiden en salade worden op dat moment nog even voor je van het land gehaald, verser kan het gewoon niet.

Een beetje creativiteit in koken heb je wel nodig van je weet nooit van te voren wat je krijgt...zo is ook onderstaand gerecht ontstaan in een periode dat de courgettes nogal in overvloed geoogst werden. In die weken bestond ons menu uit à la minuut verzonnen gerechten met courgettes: soep, tapenade, allerlei hoofdgerechten met....en zelfs courgette-ijs!

Zuppa di zucchine

3- 4 personen

5 flinke courgettes 1 grote witte (zoete) ui of 2 flinke sjalotjes 10 blaadjes munt 1 limoen Ca 0,5 ltr - 1 ltr groentebouillon Peper en zout Olijfolie, klein beetje roomboter Was de courgettes en snij ze in dunne plakjes. Snij de ui in halve ringen. Was de limoen, maak goed droog en rasp de schil, alleen de groene buitenlaag. Verwarm de olie en roomboter en zet daarna het vuur laag. Doe de uien en courgetteplakjes in de pan samen met 7 muntblaadjes en de limoen-zest. Het is de bedoeling om dit mengsel heel langzaam in ongeveer 40 minuten gaar te laten worden. Voeg daarna naar behoefte de groentebouillon toe, mix alles heel erg fijn in een blender of me te staafmixer. De soep kan zowel koud als warm gegeten worden. Serveer in mooie kommetjes of glaasjes en garneer met wat stukjes van de overgebleven munt.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page