top of page
  • Foto van schrijverAnita Hageman

Wat is een (yoga) retreat en waarom zijn ze zo onwijs populair?


Denk jij bij een retreat ook meteen aan: mensen in kaftans, detox sapjes, een week afgezonderd van de wereld en geitenwollen sokken in sandalen? Dan zijn we bang dat je een iets wat vertekend (en verouderd) beeld hebt van retreats. Tegenwoordig zijn ze namelijk veel toegankelijker en verschilt het per organisatie hoe een weekje ‘terugtrekken’ eruit ziet. Je kunt namelijk -als je graag wilt- kiezen om een week lang een stilte-meditatie in een klooster te doen óf om een weekje yoga met heerlijk eten, leuk gezelschap én een wijntje aan het eind van de dag te doen. Want door de populariteit van de retreats, zijn er immens veel keuzes en is het eigenlijk heel ‘normaal’ geworden om je even een weekje terug te trekken, te genieten, te focussen op jezelf, je lijf en je mind om vervolgens weer opgeladen en met nieuwe inzichten terug naar huis te gaan.

Waarom zou je meedoen aan een retreat?

Onze maatschappij gaat snel. Van werk ga je door naar de sportschool, door naar sociale verplichtingen, misschien tussendoor de kids naar school brengen, van school halen, naar de sportschool brengen. Er moet gepoetst en gekookt worden en als je geluk hebt, heb je ’s avonds een uurtje om even op de bank te ploffen en op adem te komen.

Naast al die ‘verplichtingen’ hebben we ook nog eens de prikkels van onze telefoons, tablets en laptops maar ook van advertenties, licht, geluid en alle mensen die we dagelijks tegenkomen. Onze ‘prikkelfilter’ wordt daardoor onwijs op de proef gesteld, want zonder dat we het eigenlijk doorhebben nemen we al deze prikkels op in ons onderbewuste. Hierdoor kun je je onwijs opgejaagd en onrustig voelen en ook je slaap kan eronder lijden.

Afstand doen van de prikkels en het onrustige gevoel is dan ook onwijs moeilijk. Hiervoor zijn retreats dan ook speciaal ontwikkeld en op ingericht. Het helpt je om even afstand te doen van die dagelijkse prikkels en weer wat ruimte te maken in je hoofd.

Waarom zijn yoga retreats zo populair?

Een yoga retreat is net even iets anders én intensiever dan wanneer je af en toe een yoga lesje pakt. Dit omdat je met je volledige focus bij de retreat bent, in plaats van dat je je een uurtje in alle bochten wringt en even níet probeert te denken aan je lange to-do lijst. Je hebt volledig de tijd om aan jezelf te denken en te werken, je stress achter te laten bij de voordeur en je te concentreren op je mentale en fysieke gezondheid. Je kan die manier je lichaam heel anders leren kennen en je leert voor het eerst echt te luisteren naar je lijf.

Yoga wordt dus vooral gebruikt om meer ‘verdieping’ te creëren. En omdat je met een groep mensen bent die (waarschijnlijk) met dezelfde intentie aan de retreat zijn begonnen, valt alle schaamte en onzekerheid weg. Hierdoor ga je op een heel ander niveau naar jezelf en je yoga practice kijken.

Samengevat

Al met al, gaat het er dus om dat je jezelf even kunt terugtrekken. Even op die pauze knop kunt drukken en -met plezier- je batterijtje weer volledig op kunt laden. Ruimte in je hoofd creëren zorgt er namelijk voor dat creativiteit, nieuwe visies en ideeën weer de kans krijgen om te groeien. Je gaat hoe dan ook, met een positief gevoel naar huis en bent weer klaar om de hectische wereld met een lading nieuwe energie te trotseren.

160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page