top of page
  • Foto van schrijverAnita Hageman

Doe de Apéro....

Ik weet het, pas woensdag, maar ik ben al een boodschappenlijstje aan het maken voor het weekend.... Vrijdag komen vrienden eten en ik ben aan het verzinnen wat ik wil gaan maken: wordt het een 3-gangen diner of starten we met een uitgebreide Apéro want dan is er geen voorgerecht nodig en gaan we zo over naar het hoofdgerecht. Vaak vind ik dit het allergezelligst en deze gewoonte heb ik overgenomen van mijn vrienden en buren in Lorgues en dan heet het een "Apéro Dinatoire".


De Apéro is een van die goede Franse gewoonte die jij ook in je leven wilt integreren.


Wat is een Apéro? Eigenlijk niets anders dan borrelen voor etenstijd en dat kan voor de lunch en het diner zijn. Voor de lunch is natuurlijk wel wat heftiger, met name voor ons Nederlanders want een aantal borrels vóor 'n paar boterhammen met kaas is waarschijnlijk net iets teveel! Maar als je net zoals de Fransen een uitgebreide lunch in het vooruitzicht hebt, nou laat dan die kurken maar ploppen!

Veel Fransen spreken met elkaar af om even voor het eten een Apéro te nuttigen en gaan daarna ieder voor zich richting huis of restaurant.


De Apéro (verkleinwoord van aperitief) in Frankrijk is net wat eleganter dan een Nederlandse borrel met kleine hapjes en lekkere drankjes die van regio tot regio kunnen verschillen.

Bij de hapjes denk dan aan olijven, toastjes met vis, kleine groentes met dip, tapenades, rillettes, luxe vleeswaren, franse worstjes en voor een nog feestelijkere gelegenheid oesters. Hier in de Provence wordt er vaak Pastis gedronken of er gaat een fles Champagne open waar ook wel een Kir van gemaakt wordt, maar een lekkere Rosé is ook helemaal prima hoor.


Want het allerbelangrijkste van de Apéro is toch het gezellig samenzijn. Dus dress-up, maak je tafel gezellig een doe de Apéro!


De eerste aardbeien komen er aan dus daarom hieronder een lekker, beetje gek, recept met Gamba's en aardbeien voor bij de Apéro.Limoen Gamba's 12 stuks

  • 6 limoenen

  • 12 rauwe Gamba's

  • 3 el olijfolie

  • 2 teentjes knoflook

  • scheutje droge sherry

  • 2 rode pepertjes

  • 12 grote aardbeien

  • zout en peper

  • 4 el fijngehakte peterselie


Rasp de schil en knijp het sap uit van de limoenen. Snij de rode pepertjes fijn en verwijder de pitjes. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Marineer de aardbeien in de helft van de limoenzest, limoensap en de pepertjes in een goed afgesloten bak (klein beetje peper en zout mag erbij). Maak de Gamba;'s schoon, verwijder kop, darmkanaal en schaal maar laat de staart intact en dep ze goed droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan of wok en fruit de knoflook hierin 30 seconden. Voeg de Gamba's toe en bak ze in 5-6 minuten (ligt eraan hoe groot ze zijn) af en toe roeren tot ze roze kleuren en omkrullen. Voeg op het laatst de limoenzest, sap en sherry toe en roer goed. Giet de aardbeien af. Neem lange prikkers, rijg de aardbeien eerst hieraan en daarna de Gamba's en bestrooi ze met peper en zout en peterselie.


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page