top of page
  • Foto van schrijverAnita Hageman

AU REVOIR & A BIENTÔT!


Olijfboom in onze tuin

Het eind van het seizoen is altijd een dingetje voor zo’n “parttime-bewoonster” van de Provence.

In de week voordat ik weer afreis naar Nederland ben ik alleen maar bezig met “nog even en nog voor het laatst”….

Nog eventjes en voor 't laatst naar... (vul maar in) “St.Tropez, strand, restaurant Pol, Cannes etc.“ want volgende week kan het niet meer.

De laatste boodschappen met allerlei lekkernijen hier uit de streek waar ik echt niet zonder kan in Nederland, het maakt niet uit dat veel daarvan ook inmiddels in het Eindhovense te krijgen is, nee dit is wat ik doe in de laatste week en “van hier” smaakt alles beter!

Ook nog een laatste avondje inplannen met onze lieve buren en ze nog lekker verwennen met een Apero Dinatoire. Laatste wandelingetjes door de tuin, alles is inmiddels enigszins gesnoeid, inspectie van de olijfbomen, de rozemarijn, lavendel en salie staan er goed bij en ondertussen een klein plannetje maken voor volgend jaar, wat missen we nog…

En als we dan van alles en nog wat voor het “laatst” hebben gedaan moet er nog veel in en om het huis geregeld worden: een ware onttakeling van onze mooie terrassen met name voor als het slechter weer gaat worden maar ook omdat we ooit, jaren geleden, het e.e.a. buiten hadden laten staan en dat bij terugkomst alles weg was…

Daarna 5 maanden Provence in koffers en kratten proppen, inmiddels hebben we al de meest essentiële spullen hier dubbel, maar je snapt toch wel dat ik het met 1 paar schoenen en slippers niet red al die maanden. Laatste avond nog een klein maaltje koken, vroeg naar bed en 's ochtends vroeg alles afsluiten.....

Al met al toch altijd een sentimentele week, maar ook gelukkig maar 1 weekje op een heel zomerseizoen…

En na twee weken in het Eindhovense te hebben vertoefd hebben we besloten om in de eerste week van december gewoon weer eventjes terug te gaan voor een superleuke klus…. de olijven-pluk, want die prachtige bomen hebben dit jaar geprofiteerd van het weer... eerst heel veel regen en daarna nog meer zon... alle takken buigen door zo vol hangen ze met olijven. Dus het zou zonde zijn om daar niets mee te doen.... Het duurt daarna nog wel een maand of 4 (na het inmaken) dat we de olijven kunne gebruiken maar alvast vooruitlopend hierop een recept van een van de vele tapenades die we regelmatig maken....

KLASSIEKE ZWARTE OF GROENE OLIJVEN TAPENADE

150 gr zwarte of groene olijven (ontpit)

5 ansjovis filets

ca. 100 ml olijfolie

1 eetlepel kappertjes

1 teen knoflook

zest van 1 grote sinaasappel

beetje vers citroensap naar smaak

handje fijngehakte platte peterselie

peper naar smaak

Als de ansjovis en ook de kappertjes in zout zijn ingelegd dan moet je deze eerst in gewoon water weken, goed afspoelen en afdrogen. Meng alle ingrediënten, behalve de olijfolie, citroensap en peterselie in een grote kom, druppel daarna de olijfolie er beetje voor beetje bij en maak fijn met een staafmixer. Het mengsel mag niet te nat en niet te droog zijn, gewoon mooi smeuiig! De tapenade afmaken met wat citroensap en peper en als laatste de fijngehakte peterselie erdoor...

Heerlijk met warme crostini.

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page